09.11.2025

Ірина Павлова

Лазанья рецепт

Скажу чесно. Це не та страва де треба 5 годин стояти біля плити. Тут все нормально. Поки соус собі тихенько тушкується ви робите другий. Потім просто складаєте як конструктор і в духовку. У результаті виходить домашня лазанья яка пахне як в італійському кафе і її нормально нарізати ножем.

Що купити

Щоб не бігати по магазину з телефоном тримаємо все в одному списку.

  • листи для лазаньї 10–12 шт сухі
  • фарш змішаний або яловичий 500–600 г
  • цибуля 1 велика
  • морква 1 середня
  • томати у власному соку або томатне пюре 400 г
  • молоко 500 мл
  • вершкове масло 50 г плюс трохи олії на сковорідку
  • борошно 50 г
  • сир моцарела 150 г
  • твердий сир типу пармезан 80–100 г
  • сіль перець орегано базилік

Форма бажано 20 на 28 або близько до цього. З такої кількості вийде 4 6 нормальних порцій.

Соус з м’ясом

Це основа. Якщо він вдався вся лазанья теж вдасться.

  1. Ріжу цибулю дрібно. Обсмажую на олії до м’якості.
  2. Тру моркву. Кидаю до цибулі. Ще 2 3 хвилини.
  3. Додаю фарш. Лопаткою розбиваю грудки щоб фарш був розсипчастий.
  4. Коли фарш уже не рожевий вливаю томати. Якщо це помідори в банці можна їх трошки розчавити.
  5. Солимо. Перчимо. Додаємо сухий базилік і орегано по чайній ложці.
  6. Зменшуємо вогонь. Тушкуємо 15 20 хвилин щоб вийшов густий соус а не суп.

Тут важливо щоб соус був не водянистий. Якщо бачите що рідко тримайте ще 5 хвилин без кришки.

Соус бешамель без понтів

Він робить лазанью ніжною. Без нього буде просто макарони з м’ясом.

  1. У маленькій каструлі топлю 50 г вершкового масла.
  2. Сиплю 50 г борошна. Швидко мішу вінчиком щоб не було грудочок.
  3. Вливаю 500 мл теплого молока тонкою цівкою і мішу без зупинки.
  4. Варю 2 3 хвилини до стану як рідка сметана.
  5. Солити можна трохи бо потім ще буде сир.

Якщо загусло занадто влийте ще трохи молока. Головне щоб соус лився а не стояв грудкою.

Збираємо все у форму

Тут вже найприємніше.

  1. Вмикаємо духовку на 180 градусів.
  2. Форму змащуємо тонким шаром бешамелю щоб нічого не прилипло.
  3. Кладемо перший шар листів. Якщо вони дуже тверді можна кинути їх у гарячу воду на 3 4 хвилини.
  4. На листи кладемо трохи м’ясного соусу.
  5. Поливаємо соусом бешамель.
  6. Посипаємо тертою моцарелою.
  7. І знову листи. І знову соус. І так поки не закінчиться все що ми наготували.

Верхній шар обов’язково робимо з бешамелю і твердого сиру. Саме він дає ту рум’яну корочку яку всі шукають у лазаньї.

Ставимо в духовку на 35 40 хвилин. Якщо верх печеться швидше ніж усередині накрийте фольгою. Після духовки дайте постояти 10 хвилин щоб лазанья схопилася. Тоді вона ріжеться квадратами а не розтікається.

Маленькі фішки

  • не економте соус бо тоді листи будуть жорсткі
  • якщо треба святковіше можна між шарами кинути трохи підсмажених грибів
  • якщо любите гостріше додайте в м’ясний соус трохи чилі
  • цю лазанью реально розігріти наступного дня і вона буде ще смачніша

Що подати поруч

До неї вистачає просто салату з капусти чи руколи. Вона сама по собі густо м’ясна. Хліб вже не обов’язковий але можна.

Кому підійде

Це класний варіант коли прийшли родичі або треба нагодувати сім’ю і не хочеться готувати три різні страви. Поставив одну форму на стіл і все. Плюс це нормальний рецепт лазаньї для публікації на сайті бо він без супер дорогих інгредієнтів і зрозумілий.

Питання які часто питають

Можна без м’яса

Можна. Замість м’яса обсмажити баклажан кабачок печериці і перемішати з томатами. Далі все так само.

Який сир брати

Моцарела дає тягучість. Пармезан дає смак. Якщо є тільки один сир все одно робіть. Лазанья не зіпсується.

Залишити коментар