Скажу чесно. Це не та страва де треба 5 годин стояти біля плити. Тут все нормально. Поки соус собі тихенько тушкується ви робите другий. Потім просто складаєте як конструктор і в духовку. У результаті виходить домашня лазанья яка пахне як в італійському кафе і її нормально нарізати ножем.

Що купити
Щоб не бігати по магазину з телефоном тримаємо все в одному списку.
- листи для лазаньї 10–12 шт сухі
- фарш змішаний або яловичий 500–600 г
- цибуля 1 велика
- морква 1 середня
- томати у власному соку або томатне пюре 400 г
- молоко 500 мл
- вершкове масло 50 г плюс трохи олії на сковорідку
- борошно 50 г
- сир моцарела 150 г
- твердий сир типу пармезан 80–100 г
- сіль перець орегано базилік
Форма бажано 20 на 28 або близько до цього. З такої кількості вийде 4 6 нормальних порцій.
Соус з м’ясом
Це основа. Якщо він вдався вся лазанья теж вдасться.
- Ріжу цибулю дрібно. Обсмажую на олії до м’якості.
- Тру моркву. Кидаю до цибулі. Ще 2 3 хвилини.
- Додаю фарш. Лопаткою розбиваю грудки щоб фарш був розсипчастий.
- Коли фарш уже не рожевий вливаю томати. Якщо це помідори в банці можна їх трошки розчавити.
- Солимо. Перчимо. Додаємо сухий базилік і орегано по чайній ложці.
- Зменшуємо вогонь. Тушкуємо 15 20 хвилин щоб вийшов густий соус а не суп.
Тут важливо щоб соус був не водянистий. Якщо бачите що рідко тримайте ще 5 хвилин без кришки.
Соус бешамель без понтів
Він робить лазанью ніжною. Без нього буде просто макарони з м’ясом.
- У маленькій каструлі топлю 50 г вершкового масла.
- Сиплю 50 г борошна. Швидко мішу вінчиком щоб не було грудочок.
- Вливаю 500 мл теплого молока тонкою цівкою і мішу без зупинки.
- Варю 2 3 хвилини до стану як рідка сметана.
- Солити можна трохи бо потім ще буде сир.
Якщо загусло занадто влийте ще трохи молока. Головне щоб соус лився а не стояв грудкою.
Збираємо все у форму
Тут вже найприємніше.
- Вмикаємо духовку на 180 градусів.
- Форму змащуємо тонким шаром бешамелю щоб нічого не прилипло.
- Кладемо перший шар листів. Якщо вони дуже тверді можна кинути їх у гарячу воду на 3 4 хвилини.
- На листи кладемо трохи м’ясного соусу.
- Поливаємо соусом бешамель.
- Посипаємо тертою моцарелою.
- І знову листи. І знову соус. І так поки не закінчиться все що ми наготували.
Верхній шар обов’язково робимо з бешамелю і твердого сиру. Саме він дає ту рум’яну корочку яку всі шукають у лазаньї.
Ставимо в духовку на 35 40 хвилин. Якщо верх печеться швидше ніж усередині накрийте фольгою. Після духовки дайте постояти 10 хвилин щоб лазанья схопилася. Тоді вона ріжеться квадратами а не розтікається.
Маленькі фішки
- не економте соус бо тоді листи будуть жорсткі
- якщо треба святковіше можна між шарами кинути трохи підсмажених грибів
- якщо любите гостріше додайте в м’ясний соус трохи чилі
- цю лазанью реально розігріти наступного дня і вона буде ще смачніша
Що подати поруч
До неї вистачає просто салату з капусти чи руколи. Вона сама по собі густо м’ясна. Хліб вже не обов’язковий але можна.
Кому підійде
Це класний варіант коли прийшли родичі або треба нагодувати сім’ю і не хочеться готувати три різні страви. Поставив одну форму на стіл і все. Плюс це нормальний рецепт лазаньї для публікації на сайті бо він без супер дорогих інгредієнтів і зрозумілий.
Питання які часто питають
Можна без м’яса
Можна. Замість м’яса обсмажити баклажан кабачок печериці і перемішати з томатами. Далі все так само.
Який сир брати
Моцарела дає тягучість. Пармезан дає смак. Якщо є тільки один сир все одно робіть. Лазанья не зіпсується.